PREGUNTES FREQÜENTS SOBRE DIVORCIS COL·LABORATIUS
Resolent dubtes.
En aquest apartat de preguntes freqüents sobre divorcis col·laboratius pots obtenir informació sobre dubtes o inquietuds. Si tens altres preguntes a fer-nos no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres mitjançant el formulari de la web o consultant a qualsevol advocada o advocat del nostre directori.
1) El divorci col·laboratiu és un procés voluntari i per optar-hi tenen que estar d’acord les dues parts. A l’escollir un procés col·laboratiu, cadascú contacta amb un advocat o advocada especialista en dret col·laboratiu i una vegada designats, totes les parts (professionals i clients) signaran un document en el que es recollirà el pacte de confidencialitat i d´autoexclusió de l’advocacia, que assumeix l’encàrrec, a la direcció de l´assumpte en els tribunals si no s´arriba a l´acord.
El procediment es desenvolupa a partir de sessions en què hi seran presents l’advocacia, altres professionals, si és necessari, i les persones que han fet l’encàrrec del procés. Es negociarà amb respecte, honestedat i transparència. La resolució dels problemes entre les parts portarà a l’acord final. En el procés podem demanar el suport de professionals de l’àmbit psicològic, persones mediadores, coach, pèrits arquitecte o del sector immobiliari, professionals d’expertesa en economia i fiscalitat, o d’altres, i podran assistir a les reunions.
La complexitat de la situació i la intensitat del conflicte entre les parts determinarà la durada del procés. No obstant, el procés col·laboratiu sovint és més directe i eficient, focalitzant-se en resoldre problemes enlloc de culpar i obstaculitzar la consecució d’acords. La transparència en la informació i la honestedat assegura que les parts tinguin la oportunitat d’exposar les seves necessitats i interessos i escoltar-les alhora de l’altra part directament. L’experiència demostra que un procés col·laboratiu generalment redueix la durada de la concussió dels acords, especialment respecte els casos contenciosos que arriben al Jutjat i que es poden allargar molt de temps.
Les parts són les protagonistes i comptaran amb la representació de l’advocacia acreditada en dret col·laboratiu. En el procés podem demanar el suport de professionals de l’àmbit psicològic, persones mediadores, coach, pèrits arquitecte o del sector immobiliari, professionals d’expertesa en economia i fiscalitat, o d’altres, i podran assistir a les reunions.
Els sentiments i els problemes de comunicació són habituals després de la separació, però aquestes situacions no canvien el fet que les dues parts tenen un objectiu comú que és el de resoldre les qüestions derivades de la separació sense necessitat d’iniciar una batalla legal, amb els costos econòmics i emocionals que comporten.
El procés col·laboratiu ajuda a focalitzar els temes rellevants i a facilitar la comunicació entre les parts per tal que puguin aconseguir conjuntament resoldre els assumptes de la separació.
En el divorci tradicional sovint hi ha greus conseqüències del conflicte per les parts i els fills i filles, el procés col·laboratiu ofereix la possibilitat de gestionar les qüestions emocionals de la ruptura i facilitar el benestar dels fills i filles.
Vols garantir protegir l’interès del teus fills i filles, el procés col·laboratiu és un dels millors processos per aconseguir-ho perquè tothom vetlla perquè el seu benestar sigui el més important.
La mediació i el dret col·laboratiu són dos mètodes alternatius de resolució de conflictes que comparteixen certes característiques com la voluntarietat o confidencialitat. Les diferències principals són que en la mediació la figura de ala persona mediadora intervé com a professional imparcial i neutral, per tal d’ajudar i facilitar a les parts en la gestió i resolució del conflicte. En canvi, en el procés col·laboratiu, les parts intervenen amb els seus respectius professionals de l’advocacia col·laborativa per defensar els seus interessos, i per arribar a un acord que satisfaci a totes les parts.
A l’inici del procés, les parts i les seves advocades i advocats, han de firmar un compromís per no acudir als tribunals si no s’arriba a un acord, però si aquest acord no és possible les parts poden lliurement acudir als tribunals però en aquest cas l’advocacia que hagin intervingut en el procés col·laboratiu no podran representar-los.
Les parts poden tramitar un procediment judicial de mutu acord per tal d’homologar l’acord o, en els casos que la normativa permeti, optar per elevar a públic l’acord davant de Notari.